JOM JOIN

Isnin, 25 Mac 2013

HANYA KERANA KENIKMATAN DUNIA

Pedang yang selalu dihunus sebagai kemegahanku dilempar ke tepi, perisai yang selama ini melitupi badanku dibuang begitu saja dan pengingkat kepala sebagai lambang pejuang agama allah direntap ke bawah hanyalah kerana mencari nikmatnya kehidupan, hanya kerana mahukan kebebasan, hanya kerana rebah dipangkuan nafsuku.

"nasi sudah menjadi bubur" bermain main difikiranku. allahurabi andaikata kau izinkan masa berulang kembali, sudah pasti aku akan perbetulkan semuanya, dan aku tidak akan silap membuat keputusan. "ya, allah  maafku, ampunkan aku atas kesilapan yang laluku, aku tahu sahabt-sahabtku yang dahulunya bersama berada dibarisan hadapan untuk berjuang bersama tapi kini sudah jauh meninggalkan aku dibelakang, aku tidak salah mereka, ya ALLAH kerana aku tahu itu semua adalah kesilapanku sendiri".

"Sahabt tunggu, tunggu aku, jagn tinggalkan aku berseorangan". sedihnya hati, pabila teringatkan satu memori yang aku rasa mahu dipadamkan dari ingatanku namun ia hanya sia-sia. Oleh kerana terlalu mengikuti kata-kata hati, aku terlupa yang apabila hati kita hitam maka kita akan terdorong untuk melakukan kemaksiatan. Astargfirullah, video tentang seorang daie yang kecundang telah menambahkan lagi kelukaan yang dialamiku.

Aku mahu kembali jalan yang lurus semula tetapi malunya aku terhadap allah dengan apa yang telah aku lakukan. Adakah aku dapat berjuang kembali dibarisan hadapan ataupun aku hanya menjadi pejuang dibarisan belakang???"maafkan aku, malunya aku kepada mu Ya ALLAH". Semua ini adalah satu pengajaran bagiku agar tidak terlalu mengikutkan kata hati yang kecil ini. Tangisan besertakan air mata penyesalan telah membasahi pipiku yang mungkin tiada gunanya lagi.

A104


"Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya."

Jika dahulunya ayat ini sentiasa diulang-ulang dan diingatkan oleh naqib usrahku tapi sekarang tidak lagi. Sekarang aku berada diluar, ditempat asing dimana belum pernah aku jejaki, malahan aku ditinggalkan berjauhan dari sahabat seperjuanganku sehinggakan aku gugur buat seketika dikaki maksiat. Allahurabi,setiap detik, setiap minit, setiap jam aku menanti saat dimana aku dapat membetulkan segala-galanya namun ianya tiada ketemui. 

Mungkin aku adalah salah seorang daei yang telah kecundang, yang telah rebah dengan hasutan syaitan, tapi malam ini aku berdoa kepada " Ya Allah, aku tahu aku sudah gagal memperjuangkan agamamu, aku telah memotong tali hubunganMU dengan ku lalu aku telah terjatuh didalam perangkap syaitan, MAAFKAN AKU, hulurkanlah talimu kembali kepadaku kerana aku mahu menebus atas kesilapanku ini"


Setelah menunaikan solat asar, aku terus bangun dan menyendiri di satu sudut diruang masjid. Aku memegang erat alquran sambil menanggis, sesungguhnya alquran ini suci dan murni tapi aku telah mengotorinya, jika dahulunya aku berhujah denganmu tapi sekarang aku membohonginya. Tiba-tiba kedengaran bacaan hadis oleh iman asar sebagai tazkirah asar.Diriwayatkan oleh Abu Said Al-Khudriy r.a:
Pada zaman Rasulullah s.a.w orang munafik selalu tidak menyertai peperangan, malah mereka bergembira dengan sikap mereka tidak bersama Rasulullah s.a.w. Apabila Nabi s.a.w kembali, mereka mengemukakan berbagai alasan kepada baginda sambil bersumpah dan mengharapkan pujian terhadap apa yang mereka tidak lakukan. Lalu Allah s.w.t menurunkan ayat : Jangan sekali-kali engkau menyangka wahai Muhammad bahawa orang-orang yang bergembira dengan apa yang telah mereka lakukan itu dan mereka pula suka dipuji dengan apa yang mereka tidak lakukan, maka jangan kamu sangka mereka akan terselamat dari seksa [Hadith Sahih Riwayat Muslim]


 astarghfirullah walaupun sudah beberapa minit tazkirah itu tamat tapi bacaan hadis itu masih berdesing-desing dikepalaku. Aku membaca beberapa potong ayat alquran tapi bacaan hadis itu masih dalam fikiranku, aku memandang wajah-wajah jemaah-jemaah lain, masih lagi aku merasakan mereka membaca hadis tersebut kepadaku. Tidak,tidak!!! aku tak gila.....Malam mula menjelma, fikiranku masih lagi dihantui dengan hadis itu. Badanku tiba-tiba terasa lemah dan tidak bermaya, makan dan minum sedikit pun tidah aku dekati seakan-akan aku telah hilang selera makan.

Hujan renyai-renyai membasahi bumi, kesejukan membaluti kenikmatan malam, namun aku masih tidak dapat melelapkan mata." Orang biasa akan diuji dengan perempuan dan harta tapi untuk orang berilmu akan diuji dengan ilmunya itu" itulah kata-kata ustaz yang mengajar aku hadis. Sekarang baru aku tahu kenapa aku perlu berhati-hati dalam mengunakan ilmu yang dimiliki. Orang munafik adalah manusia yang tahu akan kebenaran tapi dia menyembunyikan kebenaran tersebut lari dari perjuangan kebenaran.


Aku bukan seorang munafik kerana aku adalah pejuang agama allah, walau apapun telah berlaku sebelum ini, tidak akan kulupai dan akan ku jadikan pedoman agar aku tidak kecundang lagi. Pedang yang baru diasah kembali, perisai yang tebal ku miliki untuk aku tempis segala hasutan syaitan, pengikat kepala yang bertulis kalimah syahadah aku ketatkan ikatanya supaya tidak longar lagi dan sekarang aku bersedia untuk kembali berada dibarisan hadapan kembali bagi meneruskan PERJUANGAN RASULLULLAH...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

THANKS

THANKS